Πόσο χρόνο έχω να ακυρώσω την ασφάλιση μου εάν αλλάξω γνώμη;
Μέχρι 30 ημέρες από την παραλαβή του συμβολαίου. Οι περίοδοι είναι υπαγόμενες στους όρους που καθορίζονται από το υπουργείο Εμπορίου.
Τι γίνεται εάν θέλω να διακόψω την ασφάλιση;
Αυτό γίνεται σε μεμονωμένες περιστάσεις και εφ’ όσον δεν έχετε καμία αξίωση για αποζημίωση. Συμπληρώνετε την αίτηση διακοπής ασφαλιστηρίου και τη στέλνετε στην εταιρία μαζί με το σήμα και το συμβόλαιο σας. Από την ημ/νια παραλαβής και μέχρι τη λήξη της περιόδου- που είχατε πληρώσει- η ασφαλιστική εταιρία σας επιστρέφει τα μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα.
Πώς ανανεώνω το συμβόλαιο μου;
Η ανανέωση είναι αυτόματη. Θα λάβετε ένα e-mail η μήνυμα SMS η τηλεφώνημα 20 ημέρες πριν την ημερομηνία λήξης του συμβολαίου σας για να ενημερωθείτε.
Τι συμβαίνει εάν εγώ δεν έχω λάβει το συμβόλαιο μου;
Εάν δεν έχετε λάβει το συμβολαιό σου μέσα στο χρόνο που στο e-mail γράφουμε παρακαλώ ελάτε σε επαφή με το helpdesk μας και θα λύσουμε το πρόβλημα αμέσως.
Τι γίνεται εάν έχω να κάνω μια καταγγελία;
Εάν έχετε μια ερώτηση ή μια καταγγελία, παρακαλώ ελάτε σε επαφή με μας. Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα ή να το αναφέρουμε στην αντίστοιχη εταιρία. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που η ασφαλιστική εταιρία έχει εξετάσει μια καταγγελία και είστε ιδιώτης, μπορείτε να ρωτήσετε τον ΣΥΝΗΓΟΡΟ του ΠΟΛΙΤΗ για να αναθεωρήσετε την περίπτωσή σας χωρίς την επιρροή των νομικών δικαιωμάτων σας.
Εάν κάποιος δανείζεται το αυτοκίνητό μου, καλύπτεται κάτω από την δική μου ασφάλειά;
Εάν το αυτοκίνητό σας εμπλακεί σε ένα ατύχημα, το αυτοκίνητο λαμβάνει χαρακτηριστικά την κάλυψη που έχετε επιλέξει ανεξάρτητα από ποιος οδηγεί. Παραδείγματος χάριν, καθένας που οδηγεί το αυτοκίνητό σας πρέπει χαρακτηριστικά να είναι οδηγός με χορηγημένη άδεια. Κρατήστε στο μυαλό, εντούτοις, ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις απαιτούν να δηλώνετε τους κύριους και δευτερεύοντες οδηγούς κάθε ασφαλισμένου οχήματος.
Με χτύπησε κάποιος και έφυγε. Τι κάνω;
Θα πρέπει να καλέσω την αστυνομία για να δηλώσω το συμβάν, αν δεν έχω πάρει το αριθμό του αυτοκινήτου που με χτύπησε τότε η ασφαλιστική μου εταιρία δεν με αποζημιώνει.
Η εταιρία που είμαι ασφαλισμένος έκλεισε. Τι κάνω;
Σε περίπτωση που η εταιρίας που ήσασταν ασφαλισμένος έκλεισε, συνεχίζεται να είστε ασφαλισμένος και για την χρονική περίοδος ενός μηνός, από το Επικουρικό ταμείο. Το Επικουρικό ταμείο θα σας αποζημιώσει σε περίπτωση ατυχήματος. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να βρείτε μία άλλη ασφαλιστική εταιρία για να ασφαλίσετε το όχημα σας.
Τι κάνω όταν έχω κοτσαδόρο;
Καταρχήν θα πρέπει να πάρετε άδεια για την τοποθέτηση του κοτσαδόρου και να το δηλώσετε στην ασφαλιστική εταιρία που θα ασφαλιστεί.
Ξέχασα να πληρώσω την ανανέωση τον περασμένο μήνα. Ισχύει η κάλυψη μου;
Η ασφάλιση ισχύει για 30 ημέρες από την ημ/νια ανανέωσης έστω και αν δεν έχει πληρωθεί.
Σε περίπτωση ατυχήματος τι κάνω;
Σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να τηλεφωνήσετε στο νούμερο που αναφέρεται στην φροντίδα ατυχήματος, που έχουν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες, να συμπληρώσετε την δήλωση του φιλικού διακανονισμού (αν και οι δύο εταιρίες συμμετέχουν σ΄αυτόν και υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές) και τέλος να καλέσετε την τροχαία για την καταγραφή του ατυχήματος.
Τί γίνεται σε περίπτωση που χάσω το ασφαλιστήριο συμβολαιό μου;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην εταιρία που είστε ασφαλισμένος ή στον ασφαλιστή σας και να ζητήσετε επανέκδοση συμβολαίου, αφού υποβάλετε μία υπεύθυνη δήλωση ότι το συμβόλαιο σας χάθηκε.
Μπορώ να διακόψω την ασφάλιση από μια εταιρεία και να μεταφερθώ σε άλλη εταιρία;
Βεβαίως μπορείτε να διακόψετε την ασφάλιση από μία εταιρία και να μεταφερθείτε σε άλλη. Θα πρέπει όμως να προσκομίσετε το σήμα καθώς και μία επιστολή για την διακοπή της ασφάλισης από την εταιρία και να σας επιστραφούν τα μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα. Κατόπιν διαλέγετε μία άλλη εταιρία για την ασφάλισή σας.
Τι γίνεται με το Bonus Malus
Το bonus malus είναι το σύστημα των ασφαλιστικών εταιριών που επιβραβεύει τους οδηγούς που δεν έχουν προξενήσει ατύχημα. Κάθε χρόνο χωρίς ατύχημα μειώνετε το bonus malus κατά μία μονάδα και μειώνετε αντίστοιχα και το ασφάλιστρο, ενώ κάθε φορά που προξενείτε ατύχημα αυξάνετε κατά 2 μονάδες και αντίστοιχα τα ασφάλιστρα. Το κάθε όχημα ξεκινά με bonus malus 10.
Πόσοι φορολογήσιμοι ίπποι είναι το αυτοκίνητό μου;
Οι φορολογήσιμοι ίπποι του αυτοκινήτου εξαρτώνται από τον κυβισμό του αυτοκινήτου.
Έχω δίπλωμα άλλης χώρας. Τι γίνεται;
Αν ο ασφαλιζόμενος κατέχει διεθνές δίπλωμα τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν κατέχει δίπλωμα της χώρας του τότε είναι στην διακιοδοσία της κάθε εταιρίας να δεχτεί ή όχι την ασφάλιση.
Τι κυρώσεις έχω αν το αυτοκίνητο μου είναι ανασφάλιστο;
Αν το αυτοκίνητό μου είναι ανασφάλιστο σύμφωνα με τον Ν489/76 και τον Ν2741/99 έχω τις εξής κυρώσεις:

  1. κυκλοφορία οχήματος, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για ένα χρόνο
  2. πρόκληση ζημιάς, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για ένα χρόνο
  3. υποτροπή, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για τρία χρόνια
  4. χρηματικό πρόστιμο 1000 για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης,500 για επιβατηγά και 250 για δίκυκλα.